Nisu svi stanovi i prostorije prirodno osvijetljeni, ali postoje trikovi u uređenju enterijera koji mogu učiniti čuda i stvoriti ugodan ambijent, bez rušenja zidova ili proširivanja prozora. Tajna se krije u jednostavnim optičkim iluzijama koje svakoj mračnoj prostoriji daju instantnu svjetlost.

Najlogičnije rješenje bilo bi dodati rasvjetu koja će uljepšati stan, ali tako ćete previdjeti neke jednostavnije i ekonomičnije načine koje će vam pomoći pojačati svjetlost.

Rasvjeta

Zamijenite sijalice onima s najvećom preporučenom snagom, te redovno održavjate lustere i automatski ćete pojačati svjetlost i izgled prostorije. Ako imate ugrađenu rasvjetu, zamjenom običnih sijalica LED rasvjetom, drastično ćete posvijetliti unutrašnjost stana, a i račun za struju će biti manji.

Boja zidova

Ako imate problema s nedovoljno svjetlosti, a pritom vam je i stan manji, boja zidova može odigrati važnu ulogu. Umjesto zagasitih boja, pa čak i onih vedrijih, uvijek radije odaberite bijelu boju koja vizuelno otvara prostor i čini ga svjetlijim.

Dnevni boravak

U slučaju da u dnevnoj sobi imate veliki masivni sto u boji oraha, trešnje ili sličnoj zagasitoj boji drveta, vjerovatno niste svjesni koliko se odražava na izgled prostora. Pokušajte ga zamijeniti stolićem u svjetlijoj nijansi, odnosno možete ga obojiti i pazite da ima duže noge kako biste vidjeli pod. Ovaj trik je odličan za unošenje svjetlosti u enterijer i njime sigurno nećete pogriješiti.

Police

Otvorene police mogu dodati dubinu maloj prostoriji te će za razliku od masivnih ormara vizuelno prozračiti prostor. Osim što trebate paziti na boju namještaja, važno je biti umjeren s ukrašavanjem. Pobrinite se da police ukrasite staklenim predmetima koji reflektuju svjetlost, a korpe su odlično rješenje za odlaganje stvari koje će vam pomoći da stan ne izgleda prenatrpano. Minimalizam je ključ uspjeha u ovome slučaju.

Ogledala

Obezbijedite se ogledalima koja, osim što reflektuju svjetlost, vizuelno proširuju prostor te u kombinaciji s bijelim zidovima postižu nevjerovatan efekat.

Namještaj

Izvrsno rješenje predstavlja i akrilni namještaj od pleksiglasa. Stolovi, stolice ili police, izbora je stvarno mnogo. Budite kreativni i poigrajte se prozirnim detaljima koji čine čuda kada je u pitanju vizuelno proširenje prostora.